RAINBOW

Bismillahirahmanirahim...

Seringkali hati kecil mengadu sakit, seringkali jiwa menatap hiba. Dugaan dan ujian yang bertimpa-timpa,kadangkala menewaskan semangat yang ada. Kadangkala kita terasa sendirian dan betapa kita dipinggirkan. Ketika kita menyangka tiada lagi yang bernilai dalam kehidupan dan kita melihat hanyalah jalan suram ke hadapan. Lantas kita marah pada Allah, kita kecewa dengan ketentuan yang ditetapkan. Kita menyalahkan takdir hitam dan saat itu sendu airmata mengaburkan kewarasan. Lalu kita hilang pertimbangan, di antara keimanan dan rasukan syaitan. Kita hanya nampak jalan mudah untuk melepaskan diri, lalu ada yang seringkali memilih kematian sebagai jalan penyelesaian.
Pernahkah sekali kita memahami alam?

Mengapa Allah hadirkan pelangi selepas hujan?

Mengapa Allah tumbuhkan bunga selepas kering-kontang?

Hanya daripada benih hitam yang kusam,apabila disirami hujan lantas berbunga cantik. Maka tersenyumlah alam. Betapa indahnya aturan Tuhan.

Mengapa tidak ada hujan berpanjangan atau sinar mentari yang menyinari alam?

Mengapa harus ada putaran alam seperti hitam malam dihiasi bintang?

Mengapa untuk tidak ada sekaligus dalam satu masa?

Mengapa harus hilang sesuatu untuk sesuatu?
Jawapannya senang

Kerana tidak ada kemanisan tanpa ada kepahitan,dugaan dan rintangan. Mengecapi kebahagiaan memerlukan pengorbanan. Setiap kesenangan akan ada bayaran. Contohnya Allah hadirkan pelangi yang indah dan kicauan burung yang menyanyikan kedamaian selepas hujan.

Biar hujan di dalam hati pasti ada pelangi yang menanti. Insyallah. Terima kasih Allah kerana menghadirkan detik indah pada hari ini walaupun hanya beberapa minit namun cukup menceriakan hari aku. Senyuman itu sangat bermakna. 


syakila hisamComments

Popular posts from this blog

Gili Trawangan

TRAVELOG : BALI

Askar dan Musuh