SEGMEN HATI KE HATI

Peace be upon to you...

Entah sejak bila kan aku rase mcm nak buat segmen HATI KE HATI pulak..errrr rase kelakar aku buat segmen nie but aku rase perlu sbb hati aku yang nak buat and tangan aku yang nak menulis.Segmen nie just untuk beri pandangan aku terhadap something. Tak kisah lah ape2x just itu bagi pandangan aku and tiap org ade pandangan die msg2x kan. So,aku rasa perlulah aku tulis dlm blog untuk dijadikan teman mase tue aku nanti..Ade seorang gadis cilik yang manis menanyakan pendapat aku mengenai 'WAJARKAH MENERIMA SI DIA?'..Soalan dia mmg aku tak akan tulis lah kan. Sebelum aku bagi pendapat cuba korang baca statement di bawah:

BEFORE THAT!

TATAP LAH GAMBAR AKU DULU TAK SUKA JGN TENGOK KAY..


1.'aq couple dgn die sbb aq jeles tgk membe2x aq semua ade pkwe aq jerk  yg tak de'
2.'aq couple sbb aq bsn'
3.aq couple sbb die syg aq and kite kne pilih org yg sygkan kite kan'
4.'aq saje jerk nak test die'
5.'aq dh knl lme dgn die kesian kalau aq reject'
6.'aq couple sbb die hot nak mampos'
7.'aq couple dgn die sbb die louded giler sehh'

Statement kat atas nie adalah contoh jawapan sesetengah pihak yang kalau org tnye 'asal kau couple dgn die ah?' *pernyataan jujur aku tak suke kalau org tnye aku soalan nie kalau ade yg tnye aku just senyum jewp.
Aku akan berikan pendapat aku tentang statement di atas:

1.Bagi pandangan aku kenape mesti kite couple kalau setakat 'jealous tgk membe kite berkepit dgn balak die 24hours kan' NO! NO! jgn sesekali fikir mcm tu sebab sepatutnyer kite bangga kite dijauhi dgn perkara-perkara maksiat semua tu.*ceh ayat aku kan mcm aku nie baik sgt. OMT kalau kite single kite blh keluar dgn sape-sape jewp sbb tak de sape akan marah kan and tak lah kite stress sampai ade nak bunuh diri lah menderita nak mampus lah. So! CHEERS UP AND BE PROUD I'M SINGLE. Ingat Allah tu dah tentukan jodoh bagi setiap hambanya.

2.SINGLE IS BORED MAN!' WHAT? BORED??' Sorry lah aku tak rase pown single tu bsn. Ko couple dgn die sbb kau bsn and thats the main reason?..ERrrr cube kite bayangka diri kita 2 minit jap kay. BF and GF yang kite syg tu rupe-rupe nyer couple dgn kite just sbb die bsn!!! WHAT?..Ape perasaan kite..mestilah kecewe,frust nak mampos kan. nnt mcm-mcm hal pulak berlaku payah payah..So. better tak payah kay.

3.Yang nie aku mcm setuju jugak lah kan. But pikir sikit die sayang kite?..and kite? Couple or bercinta nie tentang perasaan saling menyayangi antara satu sama lain and kalau sorang jerk aku berani jamin lah masalah akan muncul. And selalu nyer orang akan kata 'alah lama-lama t sayang jugak aku kat die' but sampai bila kan??..Okay lah kalau ade yang bersatu sampai ke akhir hayat die mmg alhamdullilah. But kalau dah buat mcm-mcm hal?..Pikir lah sendiri.

4.Test?..ape ingat perasaan manusia nie mcm final exam ko ape?..Suke2x jerk nak main test-test pulak. Kite kena ingat sekali kite mainkan perasaan org lain double kite dapat balik okay. Janganlah nak test-test perasaan orang. Tak baik. Kalau suka kate suka jangan main test test..AMARAN!

5.Dalam sesuatu perhubungan janganlah wujudkan perkataan SIMPATI. Please lah.Yes aku admit mmg kesian sbb die baik beriman and extra extra but kalau kita dah tak suka and sayang kita cakap baik-baik dangan dia and please guys jgn berikan mereka HARAPAN okay.. aku pernah kena and bagi aku harapan tu satu penderitaan okay. Tolak mereka dengan baik and kalau dia tak reti bahasa jugak just jangan terlalu rapat dengan dia lagi kay.

6.Aku kalau boleh nak cari BF and GF yang hot baru lah faymes aku.ERR please lah semua tu tak akan lama kay. Orang yang korang kata hot tu pown ade perasaan. Just imagine kita kat tempat die 2 minit sat. Sakit tak hati bila dpt tau die couple just sbb die nak diri die terasa faymes and hot. Tu jerk reason nyer..Bkn sbb die syg aku. kecewe okay.

7.Kekayaan ,kecantikan tu semua tak kekal lama. Bila tua nanti wajah kita sure akan berkedut jugak mcm mak and nenek kite sekarang. Harta semua tu satu hari nanti akan habis jugak. So?.Jangan jadi kejam.Terima dia seadanya bukan kerana wang die atau kecantikan die. Ingat! Hati kena ikhlas..

Pokok pangkalnya bermula dari hati kita sendiri. Tanya diri kita hati kita minda kita 'aku suka die ke?' aku sayang die ke?' The most important 'dia boleh ke terima aku and boleh ke aku terima dia' Itu yang penting. Ada sesetngah pihak juga risau tentang perbezaan umur yang sangat ketara. But guys just like the words said

'AGE IS JUST A NUMBER'

Kalau hati dah sayang janganlah pikirkan sangat pasal perbezaan umur tu. Yes of course kalau lelaki lagi tue mcm okay lah but kalau girl yang lebih tue..Alah chill lah guys..Tengok Madonna tu perhh BF die semua mude-mude lagi kayy. Tak percaya search google dah berlambak kes mcm tu. Nak bukti lagi kukuh dalam Islam lagilah korang tau kan kekasih Allah Nabi Muhamaad S.A.W yang berkahwin dengan Saidatina Khadijah. Perbezaan umur bukan satu isu okayy. Ingat yang penting dont make any rush decision in your life sayang..

'KALAU HATI DAN AKAL MEMBUAT SATU JAWAPAN YANG TIDAK SAMA IKUTLAH KATA HATI KERANA HATI TIDAK PERNAH MEMBOHONGI KITA DAN BERTANGGUNGJAWAB ATAS KEPUTUSAN ITU'

May Allah Bless You..

P/S: I know U kinda busy and have to focus for your work but I just wanna say IMISSYOU.
*hurmm blh pulak tulis kat sini jgn meluat kay..>,<

Comments

Post a Comment

Drop me your opinions

Popular posts from this blog

Gili Trawangan

TRAVELOG : BALI

Jaded