Posts

Gili Trawangan

Image
Trip Ke Gili Trawangan dibuat hanya untuk memenuhi permintaan Husna yang nak sangat pergi dekat Ombak Sunset. Semua orang mengetahui akan keistimewaan yang terdapat di Gili Trawangan. Pastinya semua mengetahui akan kecantikkan air lautnya dan juga keramahan lokalnya. Yang paling best semua makanan seafood di Gili sangat murah. Bayangkan anda dapat makan ikan yang besar set nasi air dengan hanya 20000IDR. Gila kan! Disini saya akan kongsikan serba sedikit trip kami.


Perjalanan kami bermula dari Kuala Lumpur. Seperti biasa kami mengambil flight pagi supaya dapat jimat masa untuk berjalan disekitar Lombok. Ticket flight Airasia KUL-LOMBOK berharga RM159. Ini harga promo jadi saya sangat menggalakan anda beli ticket dengan harga promo. Kami sampai ke Lombok tepat jam 12 dan flight kami delay selama 1 jam. Kami dijemput Pak Supir dari Rinjani Resort, homestay yang kami bakal duduk sebelum menuju ke Gili. Pak Supir membawa kami jalan-kalan ke kampung suku kaum sasak. Kami berpeluang memaka…

TRAVELOG : BALI

Image
This is my first travelog yang  aku cuba untuk tulis supaya dapat membantu para wanita atau lelaki diluar sana yang sudah mula ketagih untuk backpack, travel or jalan-jalan. Aku mulakan trip backpack aku yang pertama di Bali. As usual, aku pergi dengan my best partner in crime, Husna. Kami pergi berdua sebab waktu tu aku baru lepas kena dumped jadi aku kira ini adalah momen yang sesuai untuk pergi tenangkan diri.

So, our plan was fly to Bali and kembali ke Kuala Lumpur melalui Surabaya selama 6 hari 5 malam. 
As a plan, kami pergi October 2015 . Tak ingat exactly date tapi dapat tix murah dari Malindo yang berharga RM 99.00 untuk ke Bali and ticket dari Surabaya  (AirAsia) around RM 79.00. Dah book ticket, go to the next step which is book hostel/homestay/hotel budget. Masa tu, first time tak tahu pasal hostelworld and booking.com so gunalah Trivago. Semua proses tempahan dah buat maka marilah kita pack our beg!

Day 1

Tiba di Ngurah Rai International Airport jam 10 malamBegpack aku ter…

Jaded

All I want to do is grow old with you
Having a tea time with you,
Read a good fairytale stories to our grandchildren,
Hold your hand,
and walk on the street together.

But

All you want to do is grow old with her
Kissing her forehead,
Hug her by your arms,
Write and recite poem about her
and dance all the nights with her.

Give me some more times
Give me a lot of years,
to tell the truth in my heart about
How much you want her
How much you need her
How much you love her

And
To forget how special your presence in my whole life,
To forget that you are the love of my life.
I am Jaded until then.


syakila hisam



My Muse

My muse,
a dreamer he is.
My muse,
random thoughts
occupy his mind.
My muse,
crazy girl he is.
My muse,
he's a lover.
My muse,
he's gonna be
someone.
But my muse, deary,
you oughta learn
to smile.

Sebelas Pagi

Aku pernah bilang sama seorang sahabat
'Aku mahu seorang jejaka yang memakai baju melayu di hari biasa'
Hari ini keajaiban berlaku.
Jaka yang aku puja berbaju melayu.

Maha Perkasa,
Makbulkan hajat aku sekali lagi
Biarlah dia menjadi Rumi aku.
Amin.


syakila 

Dara dan Teruna

29/6/2013
1:51 am

Ini hanyalah satu rekaan conversation yang tidak akan pernah berlaku antara seorang dara dan seorang teruna. Anda tidak dibenarkan menggambarkan sesiapa mahupun dimana. Tiada sesiapa yang akan bertanggungjawab diatas kekecewaan dan keretakan didalam hati anda.

Ting tong.

Seorang teruna melangkah masuk sambil tersenyum.
Seorang dara tergamam.

'Bila balik Tanah Melayu?' Dara.
'Dah seminggu'. Teruna
'Ouh sampai bila cuti?' Dara.
'Sampai penghujung bulan tett mungkin'. Teruna
'Kenapa tak bagitau dah balik?' Dara.
'Ermmm..penting ke kena bagitau..' Teruna
'Penting. (baca: tegas) sebab saya nak tahu berapa lama lagi saya kena tunggu seseorang yang tak mungkin akan pandang saya sama macam saya pandang dia.' Dara

Teruna pandang Dara. Diam. Kelu. Tiada jawapan.

Ting Tong.

Dara melangkah pergi.


-syakila hisam

Tengah Malam

Tak tahukah kau bahawa aku sedang menunggumu malam ini
ku selak helaian awan yang berarak
aku belek bulan, aku melilau di seluruh cakerawala
engkau tidak ada, aku hampa
kembali ke bumi, malam masih menyelimuti
Aku makin sepi
ku pejam mata, menjenguk batin, mungkin engkau di situ
pun aku hampa
Dan ku tulis sebuah sajak untukmu
di atas kertas putih bersih,
layangkan di angin agar sampai kepadamu
pun engkau tidak tahu
akukah pengembara yang gagal dan gagal
kalah dan kalah?
hilang dari pandangan
hilang dari ingatan
Itukah yang kau mahu aku lakukan?

aduh...
sakitnya penderitaan ini.

( hasil karya MEOR)